Habıbuku köyu - Erbaa - Tokat |
Büyükşehirler de bayramlar her ne kadar 3-4 gün olsa da bizim oralar da bayram genelde 1 gün'dür. Özellikle yaz günlerin de bağ, bahce,tarla işlerinin yogun olması nedeniyle sadece 1.gün bayram'dır.
Arefe günü; özellikle çocuklara mutlaka yeni elbise ve ayakkabılar alınır ve köy mezarlıgın da vefat eden yakınlar için dua edilir.
Bayram sabahı yaşlı, genç,çoçuk demeden ilk olarak camii'ye gidilir.Kılınan bayram namazının ardından yaş kıdemine göre sıraya geçilir ve teker teker tokalaşıp bayramlaşılır. Erkekler camii de iken ev hanımları da boş durmaz köyün geleneksel yemeklerini bir yarış edasında hazırlarlar. Namazdan gelen erkekler eşlerinin hazırladıgı yemekleri köy meydanın da imece ile toplayarak, neşe için de hep beraber sabah kalhvaltısını yaparlar. Burada usül olarak sabah kahvaltısı'nı aşagı mahalle öglen yemegini de aynı şekilde yukarı mahalle hazırlar. Tabi bu olay erkekler ve çocuklar için geçerli.
Kahvaltıdan sonra herkes evine gider, köyün büyükleri evler de bekler, gencler ise ev ziyaretlerine başlar. Tabi burada küs kavgalı aileler bile ayırt edilmeden sıra ile tüm haneler ziyaret etmne koşulu var. Yani ben bu aileyle samimi degilim yada küsüz atlayayım olayı yoktur. Bu da bayramın en büyük özelligi tabi. Ziyarete gelenlere şeker, çay ve ev tatlıları ikramın da iser sınır yoktur.:)
120 haneli bir köyün ziyareti öglene kadar biter.Ardından gençlerin asıl bayramı başlar. Kendi eğlencelerinin peşinde koşmaya başlarlar. Kız, erkek karışık salıncaklar kurulur, şarkılar türküler söylenir akşam edilirdi. Bu zamanlar da bir çok evliligin de temelleri atılımaktadır. Tabi futbolun büyüsü Agabeyim sayesin de tüm köyü sardıktan sonra civar köyler olan Çakır, Ocakbaşı,Endikpınar gibi köylerle futbol maçı yapılması da sonrasının geleneksel olayı halini aldı.Tabi ilk zamanlar yaşım küçük diye beni oynatmıyorlardı ama neyse :) Sonradan ise ben; o beni oynatmayanları takıma almadım o da işin başka boyutu.:)
Bayramın ikinci günü eger iş yogunlugu yoksa komşu köylere genelde eşleri başka yerlerden olanlar ailelerini ziyaret ederler.
Ve Ramazan Bayramı bu şekil de eda edilmiş olur. Şuan aklıma gelenler bu kadar, arada atladıklarım mutlaka vardır, Affola;
Sizin bayramınız nasıl bilmem ama bizim köyde böyle :)
Son dört yıldır malesef köyümün bayramlarından uzak kaldıgım için; İstanbul da bu yazıyla birlikte biraz nostalji ve bayramı yaşamak istedim.
Güncelleme...
...........................
03. 08. 2014 Tokat ili Erbaa ilçesi Hacıbükü köyüne ait yeni fotoğraflar...
Kaynak... Ekrem Demir
Hacıbuku köyu - ERBAA |
Hacıbuku köyu resimleri |
30.08.2014 Tokat ili Erbaa ilçesi Hacıbükü köyüne ait yeni fotoğraflar... Kaynak. Ahmet Erdönmez facebook sayfası
Erbaa Hacıbuku köyu |
Hacıbuku köyu resimleri - Erbaa - Tokat |
Erbaa - Tokat |
Asma yaprağına yuva yapan kuş |
Uzum yaprağı |