Ana içeriğe atla

3 Maymun topluluğu, Rotary / Rotaract

03.06.2017 gecesinde yaşadığım talihsiz olay hala vicdanı kalmış, kadın haklarını ve her şeyden öte insan haklarını ve de evrensel değerlerimizi savunabilen kamuyona duyuru niteliğindedir. Bu bilinçlendirmeyi yapmayı şahsım adına ve ilerideki mesleğim adına borç bilirim.

rotary görseller + rotaract png
Rotary - Rotaract


Rotaract, Rotary topluluğunu kaçınız ne kadar iyi duydunuz bilmiyorum zaten eminimki bir kesimce asla duyulmamış ve de asla duyulmayacak olan bir sivil toplum kuruluşu. 1.5 senedir bünyesinde bulunup elbet içerisinde gördüğüm aksaklıklar, gülünç durumlar, akıl almaz bir astlık üstlük ilişkisini anlatabilirim sizlere ama benim bu yazıyı yazmamdaki amacım bu kuruluşun amacını bilmeyen insanlara amacını veya işleyişindeki aksaklıkları anlatmak değil, bunu ancak merak eden insanlara istekleri halinde bizzat anlatabilirim. Benim cumartesi gecesi 2420.bölgenin’ devir teslim’ töreninde yaşadığım olay akıl almayacak, nezih kuruluş diye kendilerini tanıtan bir kesimce ise asla kabul edilemez bir olaydır.

Kısaca olayı sizlere sunmam gerekirse, devir teslim töreni esnasında arkadaşımın ricası üzerine onu kamerya çekmek üzere en ön sıraya geçmek ve tıpkı yanımdaki diğer kişilerin de yakınlarını çekmeye çalıştığı gibi kameramı arkadaşıma odaklamıştım. Daha sonradan asıl failin eşi olduğunu öğrendiğim x fotoğrafçısı bu esnada bana ve yanımdakilere kaba bir üslupla çekilmemizi söylerken şaşkınlığa düştüm düşmesine ama keşke şaşkınlığım salt bununla kalabilseydi. Tören başladıktan hemen sonra arkamdan kendisinin kameraman olduğunu gördüğüm y kişisinin kolumdan sıkıca ve acıtarak tutarak sıkması ve daha sonrada beni sürükleyerek yaklaşık 2-3 metre kadar ön tarafa sürükleyip bırakmak istediği noktada fırlatarak sarsılmama neden olmasına şahit oldum. (Bu sarsılma anı ve o an verdiğim ’allah allah, ne yapıyorsunuz siz’ sözlerim ise kendi telefonumun kamerasında bulunmaktadır)

O an y kişisinin bana verdiği tepki ‘gerekeni yapıyorum ‘ gibi laubali bir sözden ibaretti. Törenin gidişatını bozmamak için sustum ve tören biter bitmez yanına gidip bu fiili neden gerçekleştirdiğini kendisine sorduğumda tekrardan hiç beklemediğim yanıtlar almaya başladım.Bana karşı uyguladığı cebri, şiddeti hatta kadına karşı şiddet lafımı bile sineye çekmiş tüm bunların profesyonel iş hayatı gereği olduğunu gayet laubali bir tavırla vurgulamıştı.  Burada eminim şu yazıyı okuyanlar olarak hepimiz profesyonel iş hayatını az çok bilen kişileriz, sorarım size bu yapılan hareketin ve üslubun profesyonel iş hayatı ile yakından uzaktan bir ilgisi var mıdır?

Kendisiyle tartışmamın ardından hayatımda ilk defa bu kadar fenalaşarak sinir krizi geçirdim ve insanlar tarafından dışarı çıkarıldım. Bu kuruluştaki birkaç insan bu olayla ilgilenme adı altında olayı sonradan anladığım üzere örtbas etmek adına buna arabuluculuk da dediler sineye çek, sakin ol da. Bir hanımefendi y kişisini yanıma getirerekten özür diletmesine sebep oldu fakat y kişisinin özrü kabahati kadar büyüktü. Kendisi özür dileyip tekrar bunun profesyonel iş hayatı gereği olduğunu ve de yapması gerektiğini söyledi. O an herkesin önünde kadına şiddeti, kendinden güçsüz bir insana cebir uygulamayı profesyonel iş hayatı kapsamı altında tutu ve bu kuruluş içerisindeki neredeyse her insan ise kendisinin iyiniyetli biri olduğunu ve de yıllardır orada çalıştığını belirttiler. Oysaki mevzu burada iyiniyet değildi. Y kişisi benden bile iyi bir insan olabilir veya bu hareketi yapmasaydı olabilirdi fakat olayın iyiniyetle ne alakası vardı? Geçen sene yine astlık üstlük ilişkisi kapsamında benim başkanım olan z kişisinin bana olaydan sonra atmış olduğu mesajda söylediklerine bakılırsa onların rahatlığı, stressiz bir tören geçirmeleri kadına karşı şiddetten, hakaretten çok daha öte ve çok daha iyilik kapsamındaydı.Kendisinin de belirttiği gibi bu rahatlığa ve örtbasa onlar ‘kültür’ adını takmışlardı. ( bu mesajın ve benzerlerinin de somut delilleri elimdedir)

Türkiye’de yaşarken kadına şiddeti bunca duyar bunca görürken kendini nezih bir topluluk olarak gösteren bu kuruluşun bu olay karşısında susması sizce normal olur muydu?

Cevap tabii ki hayır. Fakat kuruluşu bilen bir kesimce görüldüğü gibi nezih değilmiş ki şahit olan insanlar dahil bu şiddet ve kaba üslup karşısında sustular, boyun eğdiler, örtbas çabalarına başladılar. Ben 22 senelik hayatımda 3 maymunu oynayan böyle bir topluluk daha görmemiştim bana çok iyi bir hayat dersi ve de tecrübe oldu. Eğer nezihlik şiddeti, tacizi, kabalığı çeşitli menfaatler uğruna örtbas etmekse ben ve benim gibiler zaten ‘nezih’ insanlar olamayız. Olamayız çünkü biz ne olursa olsun haksızlıklar karşısında susmayan, boyun eğmeyen, kadına da erkeğe de şiddeti meşru görmeyen ve göremeyecek insanlarız. Asıl utanması gerekenler de bugün bu olay ve benzerleri karşısında susup yarın kendi başlarına geldiğinde yardım dileyen insanlardır. Ama hiç merak etmesinler ki bugün bu yazıyı kaleme alma sebebim sadece kendi mağduriyetimi belirtmek değil yarın örtbas eden bir kesim de mağdur olmasın diye uğraşmaktır.

En üzücü şey ise şudur ki, astlık üstlük ilişkisinde en üst diye benimsenmiş bir kimsenin beni telefonla arayıp kendisinin dair 3 maymunu oynamasıdır. Y kişisinden çok da farklı olmayan laubali tavrıyla kendinin de bir baba olup kızı olmasına rağmen olayın yeterince ciddiyetini anlayamamışcasına y kişisinin hareketlerine yanlış demek yerine, y kişisinin çok iyi fotoğraflar çektiğini söylemiş, kamera kayıtlarına baktınız mı lafım üzerine ise ‘ çok işi olduğunu zaten döneminin bittiğini yeni kişiye devredeceğini kendisinin de yurtdışına gideceğini’ söylemiştir. Kendisine verilen en üst ilişkiyi yani sıfatı sokakta duysanız bilmeyeceğiniz için söylemiyorum ben sadece bu ülkede bunca şiddet ve cebir karşısında mücadele etmeye çalışan bir kadın olarak böyle bir örtbası duymaktan bu kişiler adına, kuruluş adına utandığımı beyan ediyorum.

Bir hukuk öğrencisi ve hukukçu adayı olarak hukuksal haklarımı da bilerek kendileri ile hukuksal yoldan mücadele edebilirdim evet fakat kendimi bildim bileli kalemin kuvvetine güvenen biri olarak ve bu insanların işleri nasıl örtbas ettiğine bizzat şahit olduğumdan ötürü bu tarz 3 maymunu oynayacaklara verilecek en iyi dersin kamuoyuna bilinçlendirme olduğunu düşünüyor insanların bu kuruluşu incelerken kamyoncular derneği ile rotary/rotaract arasındaki değerlendirmeyi de bundan sonra daha rahat kavrabileyeceklerini düşünüyorum.

Not: Bana bu yazıyı yazmama izin veren Hukuk Sokağı ailesine, bana bu yolda destek olan Radikal kapanıncaya kadar köşeyazarlığı yaptığım Radikal aileme özellikle Cevdet abime ve de en önemlisi her ne kadar ‘bu kuruluşça’ aileme bu olayı intikal ettirmem büyük ayıp olsa da sahipsiz olmadığımı bildiğimden ve de bununla gurur duyduğumdan dolayı özellikle babamın göstermiş olduğu büyük mücadeleden ötürü sonsuz teşekkürlerimi iletip hala vicdanlı, şerefli ve evrensel değerlerimize sahip çıkan insanların olduğunu bilmenin mutluluğunu yaşıyorum.

NOT : Bu yazı konuk yazarımız, Hukuk Fakültesi öğrencisi Ece Ergüney tarafından kaleme alınmıştır. 

Sosyal Medyada paylaş;

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çağla Şikel'in canlı yayında memesi gözüktü

Çağla Şikel'in canlı yayın kazası... Ali Şan - Çağla Şikel Show tv'de hafta içi her sabah canlı yayınlanan, " herşey dahil " programının sunucuları  Alişan ve Çağla Şikel canlı yayında dans ederken eski manken, oyuncu ve sunucu Çağla Şikel'in elbisesinin askısı düştü. Çağla Şikel sutyen  giymemesi nedeniyle zor durumda kaldı. Çağla Şikel'in elbise askısı düşmesi nedeniyle yaşadığı şok anını hemen toplardı ve yayına devam ettiler.

Ben ben de değilim

 Son günlerde bir başka hallerdeyim.  Bazen, ben bu olamam diyorum, kendimi tanıyamıyorum... Yıkıyorum, yakıyorum, kırıyorum, döküyorum.    Yıkılıyorum, yakılıyorum, kırılıyorum, dökülüyorum..  Tahammül seviyemi anlamlandıramıyorum.  Kaş yapayım derken göz çıkarıyorum ne yapsam olmuyor, olduramıyorum. Ruhum daralıyor, yüreğim kabarıyor, öfkeleniyorum. Doluya koysam taşıyor boşa koysam dolmuyor.  Biliyorum, bildiğimi sanmak istiyorum, bu günler hemen geçsin, geçmiyorsa da bitsin istiyorum.  Hülasa; Çoğu insan gibi ben de zor günler geçiriyorum. Sevginize ve anlayışınıza sığınıyorum.  Cevdet Aykan Demir İstanbul  -  18/07/2021 Bugün duyduğum bir söz beni çok etkiledi ve bu sözden yola çıkarak bulduğum Bedri Rahmi Eyüboğlu' nun şiirini hiç yapmadığım bir şekilde okuyup kaydetmek istedim. Sizlerle de paylaşmasam olmazdı.  Lütfen, yalnız ve karanlıkta dinleyin. 

Sabriye Şengül - Denise Kielholtz maçını canlı izleyin

Sabriye Şengül - Denise Kielholtz arasında yapılacak Bellator  MMA maçını ve diğer tüm maçları buradan canlı olarak izleyebilirsiniz.  Bu gece oynanacak karşılaşmalar listesi Bellator MMA - Londra • Charlie Ward (7-3) vs. Pietro Penini (8-1-1) • Denise Kielholtz (3-2) vs. Sabriye Sengul (0-0) • Kent Kauppinen (11-5) vs. Andy Manzolo (22-6) • George Tokkos (3-0) vs. Kevin Fryer (7-3) • Charlie Leary (16-10-1) vs. Tim Wilde (13-4) • Aiden Lee (7-4) vs. Damian Frankiewicz (7-2) • Robert Whiteford (15-4) vs. Sam Sicilia (17-10) • Alfie Davis (12-3) vs. Alessandro Botti (15-10) • Walter Gahadza (18-4) vs. Lewis Long (16-5) • Akonne Wanliss (2-1) vs. Tim Barnett (7-3-1) • Raphael Uchegbu (1-0) vs. Shane Campbell (18-8) • Chris Bungard (14-5) vs. Benjamin Brander (11-6) • Nathan Rose (7-2) vs. Harry Hardwick (3-2) • Jeremy Petley (12-8-1) vs. Tom Mearns (6-2) • Charlotte McIntyre (0-0) vs. Josie Blaber (1-0)

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

İster binek ister ticari bir aracınız olsun, mutlaka zorunlu trafik sigortası yaptırmanız gerektiğini her araç sahibi bilir. Bilmeyenler için kısaca anlatmak gerekirse; aracın kullanımı sırasında yaşanacak ölüm, yaralanma veya maddi hasarlar gibi olumsuzluklarda hasarın yasal olan bir kısmının karşılanmasını sağlayan zorunlu bir sigorta çeşididir. generali sigorta görseller Malumunuz üzere geçtiğimiz aylarda zorunlu trafik sigorta fiyatlarındaki artış gerek medya gerekse sosyal medyada günlerce konuşulmuş, yapılan eleştirilerden sonra araç sahipleri zorunlu trafik sigorta ücretlerini öğrenmek için sigorta şirketlerini telefon yağmuruna tutmuştu. Yeni yılda da benzer şeyleri göreceğimizi tahmin etmek zor olmasa gerek. Prestij Trafik Sigortası Zorunlu Trafik Sigortası bedelleri aracınızın özelliklerine göre veya yaşadığınız şehre göre değişim göstermekte olup her araç için ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Generali Sigorta'da Trafik sigortası hesaplama artık çok kolay! Ara

Uygun fiyata kağıt poşet nerede yaptırabilirim?

Karton çanta + kağıt poşet Bir giyim mağazanız, ayakkabı, çanta, aksesuar, gözlük, lens veya hediyelik eşya satış mağazanız var ve sattığınız ürünlerin ambalajında  kağıt poşet  mi kullanmak istiyorsunuz? Uygun fiyata bir imalatçı firma arıyor ve aradığınız özelliklerde kaliteli, yıllarca sorunsuz çalışabilecek bir çözüm ortağı bir kağıt çanta üreticisi ile tanışmak mı istiyorsunuz? lens dünyası samsun - karton poşet Kağıt poşet, Karton çanta, Kağıt çanta, Cepli sunum dosyası, hastane röntgen zarfı İmalatçı firmadan ucuz kağıt poşetler.  Ya da şu soruları da sormamız gerekiyor. Fuara mı katılacaksınız? Promosyon ürünlerinizi konuklarınıza nasıl sunacaksınız? Açılışınız mı var veya bir davet mi vereceksiniz? Konuklarınıza vereceğiniz hediyeler için kaliteli bir karton poşet ihtiyacınız mı var? Sıradan basit ve ucuz ambalaj yerine kaliteli bir karton çanta imalatçısı mı arıyorsunuz? Çok az vakit kaldı ve bu kısa sürede baskılı kağıt poşet yetişmez mi diye düşüyorsu

Söylemezsem olmaz

Ülkede her şey karıştı ki; Kim ne yapıyor, neyi savunuyor, nereye savrulacak kestirmek mümkün değil. Dün kara ulan kara  diye hönküren adam bugün herkesten fazla beyazlık satıyor. Üstelik beyaz olmayanı da kapkara ilan ediyor. Sabah yüzünü yıkayınca temizlenen göz çapakları gibi her şeyin de bir damla suyla temizlendiğini sanıyor. Geçmişine uygun bir milat uydurup birden başımıza ahkam kesen bir küstaha dönüşüyor. Herkes gücün peşinden koşuyor. Gelen ağam giden paşamdır deyip gemisini yürütüyor ve okyanusta yarın karşılaşacağı dev dalgalar karşısında gemisinin hiç batmayacağına inanıyor. Ya batarsa 'yı aklının ucundan bile geçirmiyor. En son ve itibarlı modanın adı ötekileştirmek  olmuş. Bizden olmayan herkes öteki. Arası, ortası, sağı solu, oluru yok.  Ya bizdensin ya hiç.  Sürekli birlikten bahsedip, birliktelikte olmayacak her eylemi sergiliyor, önünü arkasını düşünmeden her sözü en cesur halinde dillendiriyor. Her şeyi o biliyor, her şeye o karar veriyor ve onun dediklerini